De europeiska tillsynsmyndigheterna har gett ut flera riktlinjer i anknytning till kryptotillgångar
Europeiska värdepappersmyndigheten Esma har gett ut följande riktlinjer:
1. ESMA75-223375936-6132 Riktlinjer för specificering av unionens standarder för underhåll av system och säkerhetsprotokoll för erbjudare och personer som ansöker om upptagande till handel med andra kryptotillgångar än tillgångsanknutna token och e-pengatoken. Riktlinjerna tillämpas från 28.4.2025.
2. ESMA35-1872330276-2030 Riktlinjer för situationer i vilka ett tredjelandsföretag anses vända sig till kunder som är etablerade i eller befinner sig i EU och om tillsynsmetoder för att upptäcka och förhindra kringgående av undantaget för kundinitierade kontakter enligt förordningen om marknader för kryptotillgångar (MiCA-förordningen). Riktlinjerna tillämpas från 28.4.2025.
3. ESMA35-1872330276-2032 Riktlinjer för förfaranden och policyer, inbegripet kundernas rättigheter, i samband med överföringstjänster för kryptotillgångar enligt förordningen om marknader för kryptotillgångar (MiCA-förordningen) om investerarskydd. Riktlinjerna tillämpas från 28.4.2025.
4. ESMA75453128700-1323 Riktlinjer för villkoren och kriterierna för att klassificera kryptotillgångar som finansiella instrument. Riktlinjerna tillämpas från 19.5.2025
5. ESMA35-1872330275-2031 Riktlinjer för vissa aspekter av lämplighetskraven och formatet för den regelbundna rapporten om portföljförvaltningsverksamhet enligt förordningen om marknader för kryptotillgångar (MiCA-förordningen). Riktlinjerna tillämpas från 27.5.2025.
De europeiska tillsynsmyndigheterna har tillsammans gett ut följande riktlinjer:
6. JC 2024 28 Riktlinjer om mallar för den förklaring, det utlåtande och det standardiserade test för klassificering av kryptotillgångar som ska tillhandahållas enligt artikel 97.1 i förordning (EU) 2023/1114. Riktlinjerna tillämpas från 12.5.2025
Europeiska bankmyndigheten EBA har gett ut följande riktlinjer:
7. EBA/GL/2024/16 Riktlinjer för mallar som ska hjälpa behöriga myndigheter att fullgöra sina tillsynsuppgifter avseende utgivarnas regelefterlevnad enligt avdelningarna III och IV i förordning (EU) 2023/1114. Riktlinjerna tillämpas från 26.5.2025
Finansinspektionen har meddelat att den kommer att följa riktlinjerna.
Enligt artikel 16.3 i EBA-, Esma- och Eiopaförordningar1 ska finansmarknadsaktörerna med alla tillgängliga medel söka följa EBA:s, Esmas och Eiopas riktlinjer.
Innehåll
Den första anvisningen innehåller riktlinjer för efterlevnad av artikel 14.1 d i MiCA. Erbjudande av andra kryptotillgångar än tillgångsanknutna token (ART, asset-referenced token) eller e-pengatoken (EMT, electronic money token) till allmänheten eller ansökan om upptagande till handel förutsätter inte auktorisation från Finansinspektionen. I händelse av sådana fall finns det emellertid i artikel 14 i MiCA bestämmelser om vissa krav som gäller verksamhetens organisering. Riktlinjerna gäller särskilt informationssäkerhetskraven. Erbjudare av andra kryptotillgångar än tillgångsanknutna token eller e-pengatoken och de som ansöker om upptagande till handel är enligt 5 § i lagen om Finansinspektionen andra finansmarknadsaktörer.
Tillhandahållandet av kryptotillgångstjänster i Europeiska unionen (EU) och inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) är förbjudet utan auktorisation. Personer som befinner sig i eller bor i EU- eller EES-länder kan dock på eget initiativ skaffa kryptotillgångstjänster utanför EU och EES, dvs. från tredje länder om de så önskar. Syftet med den andra anvisningen är att förtydliga de situationer där en tjänsteleverantör som är verksam i ett tredje land eventuellt kan bryta mot förbudet att tillhandahålla kryptotillgångstjänster i ett EU- eller EES-land. Om tjänsteleverantören bryter förbudet gör levertrantören sig skyldig till otillåtet tillhandahållande av kryptotillgångstjänster i EU- och EES-länder.
I den tredje anvisningen ges mer detaljerade riktlinjer om överföringstjänsten för kryptotillgångar. Bestämmelser om överföringstjänster för kryptotillgångar finns i artikel 82 i MiCA-förordningen. Riktlinjerna gäller de leverantörer av kryptotillgångstjänster som beviljats auktorisation enligt MiCA och vars auktorisation omfattar rätt att tillhandahålla tjänsten som avses i artikel 3.1.26 i MiCA-förordningen, dvs. överföring av kryptotillgångar för kunders räkning.
I den fjärde anvisningen framförs kriterier för att fastställa om kryptotillgången ska klassificeras som finansiellt instrument. I riktlinjerna förtydligas också vissa egenskaper hos nyttotoken, NFT och hybridtoken.
I den femte anvisningen ges närmare riktlinjer för hur en leverantör av kryptotillgångstjänster bör handla när leverantören bedömer om en viss kryptotillgång är lämplig för kunden. I anvisningen finns också närmare riktlinjer om portföljförvaltningsrapporten som ges kunden regelbundet.
Den sjätte anvisningen innehåller ett flödesdiagram genom vilken det går att bestämma om det är fråga om en kryptotillgång i enlighet med MiCA-förordningen samt mallar för att redogöra för kryptotillgångens rättsliga natur.
Den sjunde anvisningen innehåller rapporteringsriktlinjer som gäller bland annat utgivare av e-pengatoken och tillgångsanknutna token.
Ikraftträdande
Se i början av meddelandet vid respektive anvisning.
Närmare upplysningar lämnas av
- Tytti Tanninen, senior övervakare, tfn 09 183 5533 eller tytti.tanninen(at)fiva.fi
- Janne Bohndieck, övervakare, tfn 09 183 5459 eller janne.bohndieck(at)fiva.fi
Bilagor
- Riktlinjer för specificering av unionens standarder för underhåll av system och säkerhetsprotokoll för erbjudare och personer som ansöker om upptagande till handel med andra kryptotillgångar än tillgångsanknutna token och e-pengatoken
- Riktlinjer för situationer i vilka ett tredjelandsföretag anses vända sig till kunder som är etablerade i eller befinner sig i EU och om tillsynsmetoder för att upptäcka och förhindra kringgående av undantaget för kundinitierade kontakter enligt förordningen om marknader för kryptotillgångar (MiCA-förordningen)
- Riktlinjer för förfaranden och policyer, inbegripet kundernas rättigheter, i samband med överföringstjänster för kryptotillgångar enligt förordningen om marknader för kryptotillgångar (MiCA-förordningen) om investerarskydd
- Riktlinjer för villkoren och kriterierna för att klassificera kryptotillgångar som finansiella instrument
- Riktlinjer för vissa aspekter av lämplighetskraven och formatet för den regelbundna rapporten om portföljförvaltningsverksamhet enligt förordningen om marknader för kryptotillgångar (MiCA-förordningen)
- Riktlinjer om mallar för den förklaring, det utlåtande och det standardiserade test för klassificering av kryptotillgångar som ska tillhandahållas enligt artikel 97.1 i förordning (EU) 2023/1114
- Riktlinjer för mallar som ska hjälpa behöriga myndigheter att fullgöra sina tillsynsuppgifter avseende utgivarnas regelefterlevnad enligt avdelningarna III och IV i förordning (EU) 2023/1114
Se också
De europeiska tillsynsmyndigheternas riktlinjer
1EBA-förordningen (EU) nr 1093/2010, Esmaförordningen (EU) nr 1095/2010, Eiopaförordningen (EU) nr 1094/2010