Var kan du få hjälp om du blir lurad på nätet?
Publicerad som en nyhet i Traficoms Informationssäkerhet Nu! den 2.7.2025:
Att bli lurad på nätet är ingen liten sak. Offret kan förlora sina pengar eller få sina personliga och känsliga uppgifter stulna. Brottsoffret kan också förlora sin sinnesro och känsla av trygghet. För att minimera skadorna är det viktigt att agera snabbt. I artikeln berättar vi vad du ska göra allra först när du märker eller misstänker att du har blivit lurad, och var du kan få hjälp med tekniska, ekonomiska och psykiska frågor.
Vi alla sköter vardagliga ärenden på nätet – vi beställer från nätbutiker, köper tjänster, hanterar bankärenden och samtalar med bekanta. Samtidigt ökar risken att bli utsatt för bedrägerier.
År 2024 förlorade finländare över 84 miljoner euro i nätbedrägerier, vilket är 70 procent mer än året innan. Alla åtgärder för att förebygga bedrägerier är nu nödvändiga. Även offer för bedrägerier behöver hjälp, eftersom många upplever skam, rädsla eller osäkerhet utöver de ekonomiska förlusterna.
Cyberbedrägeri år 2024 ur polisens perspektiv (på finska)
I Barometern för digital säkerhet, som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata publicerades år 2024, granskas medborgarnas erfarenheter av den digitala säkerheten och fenomen i anslutning till den. Av undersökningen framgår att finländarnas förtroende för säkerheten hos digitala tjänster och enheter har försämrats till följd av ökande nätbrottslighet. Av de svarande uppgav 55 procent att de är ganska eller mycket oroliga över digitala bedrägerier.
Enligt en konsumentundersökning som genomfördes av EU-kommissionen i november 2024 har nästan 30 procent av finländarna stött på nätbedrägerier. I EU är genomsnittet 45 procent.
Ny rapport visar att konsumenterna litar på butikerna men att e-handeln skapar problem
Gör så här om du har blivit lurad:
- Kontakta din bank utan dröjsmål om du har gjort en betalning på grund av bedrägeri, eller om en brottsling har fått tillgång till din nätbank eller fått tag på dina betalkortsuppgifter.
- Gör en brottsanmälan till polisen. Du kan göra en elektronisk brottsanmälan på nätet.
- Du kan också meddela Cybersäkerhetscentret om saken.
- Om dina personuppgifter har stulits, läs guiden för dataläckage på Suomi.fi.
- Gör en brottsanmälan till polisen
- Anmäl informationssäkerhetsincidenten till Cybersäkerhetscentret
- Råd till offer för dataintrång
Du är inte ensam!
Om du faller offer för ett bedrägeri är det viktigt att veta att du inte är ensam. Det finns hjälp och stöd att få – både för att hantera praktiska frågor och för att bearbeta egna känslor. Redan det att du kan tala med någon du litar på kan göra att du mår bättre. Många myndigheter och organisationer har också utbildade rådgivare som du kan vända dig till med låg tröskel. Stöd i rätt tid hjälper dig att orka, återfå förtroendet och minskar risken för att bli utsatt igen.
Alla bedrägerier kan dock inte förhindras. Då behövs stöd och vägledning.
Ekonomiska följder kan vara förlorade besparingar, skuldsättning, en spiral av snabblån eller att kreditvärdigheten går förlorad. Den som blivit offer för ett romansbedrägeri förlorar dessutom en mänsklig relation som ofta upplevts som viktig.
Att bli lurad kan medföra allvarliga psykiska, sociala och hälsomässiga konsekvenser – till exempel ensamhet, skam, skuldkänslor och ångest. Hälsokonsekvenserna kan visa sig som depression, självmordstankar, psykosomatiska symptom eller ökad användning av rusmedel.
Sök stöd för att orka
Om det känns övermäktigt att reda ut situationen kan du söka samtalsstöd till exempel från följande aktörer:
- Brottsofferjouren
- MIELI Kristelefonen
- Kyrkans samtalstjänst
- Social- och krisjouren i ditt välfärdsområde
Du kan också få hjälp via företagshälsovården eller social- och hälsocentralen i ditt välfärdsområde.
Läs mer om samarbetet för säkra vardagsrutiner på nätet på Traficoms webbplats.