Webbnyheter 23.4.2024 – 6/2024

Information om MiCA-förordningens ikraftträdande och dess krav på kryptoaktörer har lagts till på Finansinspektionens webbplats

Regleringen som gäller utgivning av kryptotillgångar kommer att tillämpas från och med den 30 juni 2024. Tillhandahållande av kryptotillgångstjänster kräver auktorisation från och med den 30 december 2024. Anvisningar för ansökan om auktorisation samt annan information om kryptotillgångar och tillhörande reglering finns på Finansinspektionens webbplats:

I EU:s förordning om kryptotillgångar (EU) 2023/1114, dvs. den så kallade MiCA-förordningen, föreskrivs om

  • utgivning av kryptotillgångar
  • erbjudande av kryptotillgångar till allmänheten
  • ansökan om upptagande av kryptotillgångar till handel
  • tillhandahållande av kryptotillgångstjänster.

Enligt MiCA-förordningen får kryptotillgångstjänster tillhandahållas också av sådana finansiella enheter som redan har en av Finansinspektionen beviljad auktorisation för tillhandahållande av andra än kryptotillgångstjänster. Med undantag av kreditinstitut har gruppen av tillåtna kryptotillgångstjänster begränsats enligt auktorisationstyp. Finansiella enheter, inklusive kreditinstitut, ska dock anmäla detta till Finansinspektionen innan tjänsterna tillhandahålls.

Ytterligare information

I icke-brådskande ärenden som gäller MiCA kan du kontakta oss: MiCAquestions(at)finanssivalvonta.fi

Vi ber dig dock uppmärksamma att vi inte läser e-postlådan dagligen och att vi via denna e-postadress inte tar emot ansökan om auktorisation enligt MiCA-förordningen eller andra kontakter som kräver brådskande åtgärder.