Valvottavatiedote 7.2.2023 – 7/2023

Finanssivalvonnan laatiman pääomamarkkinatoimijoiden rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskiarvion yhteenveto on julkaistu

Finanssivalvonta on julkaissut yhteenvedon sijoituspalveluyritysten, rahastoyhtiöiden ja vaihtoehtorahaston hoitajien (jäljempänä yhtiöt) toimintaan liittyvistä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen sektorikohtaisista riskeistä. Sektorikohtainen riskiarvio on jatkoa Finanssivalvonnan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ominaisriskiarvioon, joka julkaistiin huhtikuussa 2022.

Finanssivalvonnan arvion mukaan pääomamarkkinatoimijoihin sektoritasolla kohdistuva rahanpesun kokonaisriski on melko merkittävä (2/4) ja terrorismin rahoittamisen kokonaisriski on vähemmän merkittävä (1/4).

Riskiarviossa tuli esiin puutteita yhtiöiden riskiperusteisessa toiminnassa eli menettelyissä, joiden avulla yhtiöt tunnistavat, arvioivat ja ymmärtävät ne rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskit, joille ne altistuvat ja ryhtyvät riskeihin nähden oikeasuhteisiin toimenpiteisiin myös käytännössä.

Riskiarvion perusteella valvonnan painopistettä tullaan kohdistamaan riskien hallintakeinojen valvontaan ja erityisesti rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskien arviointiin sekä asiakkaiden ja liiketoimien seurantaan yhtiöissä.

Lisätietoja

Ulla-Maija Kaivola, riskiasiantuntija, puhelin 09 183 5565 tai ulla-maija.kaivola(at)finanssivalvonta.fi

Liite

Pääomamarkkinatoimijoiden rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskiarvion yhteenveto 2023 (pdf)