Luottolaitokset
Toimiluvan hakeminen
Toimilupaa haetaan Finanssivalvonnalta kirjallisella hakemuksella, johon tulee liittää vaadittavat selvitykset. Hakijan toivotaan olevan yhteydessä Fivaan hyvissä ajoin ennen toimilupahakemuksen jättämistä.
Hakemuksen käsittelyaikataulu
Luottolaitoksen toimiluvan myöntää Finanssivalvonnalle tehtävästä hakemuksesta EKP. Finanssivalvonta antaa EKP:lle päätösehdotuksen toimiluvan myöntämisestä luottolaitokselle neljän kuukauden kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta tai, jos hakemus on puutteellinen, siitä, kun hakija on antanut asian ratkaisemista varten tarvittavat asiakirjat ja selvitykset. Sijoituspalveluyrityksille, rahastoyhtiöille ja säilytysyhteisöille Finanssivalvonta antaa päätöksen kuuden kuukauden kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta.
Edellytyksenä on, että hakemus sisältää kaikki vaadittavat selvitykset. Päätös toimiluvasta on aina kuitenkin annettava viimeistään 12 kuukauden kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta.
Toimiluvan rekisteröinti ja toimiluvasta tiedottaminen
Finanssivalvonta ilmoittaa luottolaitoksille myönnetyt toimiluvat kaupparekisteriin rekisteröintiä varten. On huomattava, että perustettava yritys saa aloittaa toimintansa vasta, kun yritys on rekisteröity.
Finanssivalvonta antaa myönnetyistä toimiluvista tiedon talletussuojarahastolle (talletuspankin toimilupa), sijoittajien korvausrahastolle sekä Euroopan komissiolle ja Euroopan pankkiviranomaiselle (luottolaitostoimilupa).
Luottolaitoksen toimilupa
Luottolaitoksen toimilupahakemukselle ei ole lomaketta. Hakemukseen liitettävät selvitykset ilmenevät Valtiovarainministeriön asetuksesta 697/2014.
Toimilupahakemukseen liitettävät selvitykset
Lisätietoa toimiluvan edellytyksistä on Finanssivalvonnan määräyksissä ja ohjeissa:
Toiminta toisessa ETA–valtiossa
Sivuliike
Toiseen Euroopan talousalueeseen (ETA) kuuluvaan valtioon perustettava sivuliike edellyttää etukäteistä ilmoitusta Finanssivalvonnalle. Ilmoitukseen on sisällytettävä Euroopan komission täytäntöönpanoasetuksen 2022/193 liitteen I mukaiset tiedot (sivuliikkeen perustaminen tai sivuliikettä koskevien tietojen muutos). Ilmoitusmenettely on kuvattu tarkemmin jäljempänä Notifikaation toimittaminen -otsikon alla.
Finanssivalvonnalla on kolme kuukautta aikaa käsitellä asia ja arvioida, onko sivuliikkeen perustamiselle estettä. Jos Finanssivalvonnalla ei ole huomautettavaa asiaan, se tekee asiasta ilmoituksen sen maan valvojalle, jossa palveluja aiotaan tarjota (ns. isäntävaltio). Jos sivuliikettä ei voi perustaa, Finanssivalvonta antaa asiasta valituskelpoisen päätöksen. Isäntävaltion viranomaisella on kaksi kuukautta aikaa käsitellä sille tehty ilmoitus ja vastata ilmoituksen tekijälle. Sivuliike voi aloittaa toimintansa, kun se on saanut isäntävaltiolta vastauksen, tai jos isäntävaltiolta ei ole saatu vastausta kahden kuukauden kuluessa.
Euroopan keskuspankin suorassa valvonnassa olevien luottolaitosten osalta ilmoitus tehdään Finanssivalvonnalle, mutta sen käsittelee ja lopullisen päätöksen tekee Euroopan keskuspankki.
Palvelujen tarjonta rajan yli
Luottolaitos, joka haluaa tarjota palveluitaan suoraan raja yli ilman sivuliikkeen perustamista, ilmoittaa siitä Finanssivalvonnalle. Ilmoitukseen tulee sisällyttää Euroopan komission täytäntöönpanoasetuksen 2022/193 liitteen V mukaiset tiedot. Ilmoitusmenettely on kuvattu tarkemmin jäljempänä Notifikaation toimittaminen -otsikon alla.
Finanssivalvonta tekee tulevan isäntävaltion viranomaiselle ilmoituksen palveluntarjonnasta yhden kuukauden kuluessa siitä, kun se on vastaanottanut luottolaitoksen ilmoituksen. Toiminnan saa aloittaa heti, kun Finanssivalvonta on tehnyt oman ilmoituksensa isäntävaltioon.
Euroopan keskuspankin suorassa valvonnassa olevien luottolaitosten osalta ilmoitus tehdään Finanssivalvonnalle, mutta sen käsittelee Euroopan keskuspankki.
Ilmoitusmenettely on kuvattu tarkemmin jäljempänä Notifikaation toimittaminen -otsikon alla.
Notifikaation toimittaminen
Uudet notifikaatiot, notifikaatioiden muutokset sekä niiden peruutukset (rajan yli palvelut ja sivuliikkeiden perustaminen) pyydetään tekemään EKP:n IMAS-palvelun kautta (merkittävät sekä kotimaiset pankit):
Notifikaatiot tehdään englanniksi.
Kun kyse on uudesta, ensimmäisestä notifikaatiosta, olethan ennen notifikaatioiden lähetystä yhteydessä AUT.Banks(at)finanssivalvonta.fi.
Katso myös
Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 2022/193
Luottolaitokset, jotka tarjoavat palveluitaan Suomesta ETA-maihin, ovat katsottavissa Finanssivalvonnan notifikaatioluettelosta.
Toiminta ETAn ulkopuolisissa valtioissa
Sivuliike
Sivuliikkeen perustaminen muualle kuin Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon edellyttää Finanssivalvonnan lupaa. Valtiovarainministeriö on antanut asetuksen, jossa tarkennetaan ne liitteet, jotka on toimitettava lupahakemuksen mukana Finanssivalvonnalle. Asetus löytyy alla olevan linkin takaa. Finanssivalvonnan on tehtävä lupaa koskeva päätös 12 kuukauden kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta.
Euroopan keskuspankin suorassa valvonnassa olevien luottolaitosten osalta ilmoitus tehdään Finanssivalvonnalle, mutta sen käsittelee ja lopullisen päätöksen tekee Euroopan keskuspankki.
Palvelujen tarjonta rajan yli
Jos luottolaitos aikoo tarjota palveluja kolmannessa maassa rajan yli sivuliikettä perustamatta, on sen ilmoitettava asiasta Finanssivalvonnalle etukäteen hyvissä ajoin. Kolmansiin maihin tarjottavien palvelujen osalta luottolaitoksen tulee ennen ilmoituksen tekemistä selvittää, onko rajan yli palvelujen tarjoaminen sallittua kolmannen maan lainsäädännön sekä paikallisen valvovan viranomaisen tulkintojen mukaan.
Finanssivalvonta voi kolmen kuukauden kuluessa ilmoituksen saatuaan kieltää toiminnan, jos sille on painava syy.
ETA–valtiosta tulevan ulkomaisen luottolaitoksen toiminta Suomessa
Sivuliike
Ulkomainen luottolaitos, jonka kotipaikka on ETA–valtiossa, voi perustaa sivuliikkeen Suomeen tekemällä siitä ilmoituksen kotivaltionsa viranomaiselle. Luottolaitoksen kotivaltion viranomainen ilmoittaa Finanssivalvonnalle laitoksen oikeudesta harjoittaa luottolaitostoimintaa sekä yksilöi ne palvelut, joita sivuliike tarjoaa. Finanssivalvonnalla on kaksi kuukautta aikaa ilmoituksen saamisesta vastata luottolaitokselle.
Finanssivalvonta valvoo sivuliikkeen toimintaa rajoitetusti. Toiminnan riskien ja vakavaraisuuden valvonta kuuluu luottolaitoksen kotivaltion viranomaiselle. Talletuksia vastaanottavien sivuliikkeiden tulee kertoa talletussuojasta ja sen järjestämisestä. Sivuliikkeen talletussuoja perustuu luottolaitoksen kotivaltion suojajärjestelmään.
Jos sivuliike täyttää yhteisessä valvontamekanismissa määritellyt merkittävyyden arviointiperusteet, siirtyy sivuliike Euroopan keskuspankin valvontaan.
Suomessa palveluita sivuliikkeen kautta tarjoavat ulkomaiset luottolaitokset ovat katsottavissa Finanssivalvonnan valvottavaluettelosta (Luottomarkkinoilla toimivat yhteisöt – Sivuliikkeet ja edustustot).
Palvelujen tarjonta rajan yli
Ulkomainen luottolaitos, jonka kotipaikka on ETA–valtiossa, voi tarjota palveluita Suomessa rajan yli tekemällä siitä ilmoituksen kotivaltionsa viranomaiselle, joka edelleen ilmoittaa asian Finanssivalvonnalle.
Suoraan rajan yli harjoitettavaa luottolaitostoimintaa valvoo pääasiallisesti luottolaitoksen kotivaltion valvontaviranomainen. Finanssivalvonta kuitenkin valvoo rajan yli palveluita tarjoavan luottolaitoksen menettelytapoja asiakasliiketoiminnassa ja asiakkaan suojaksi säädettyjen säännösten noudattamista.
Suomessa palveluita rajan yli tarjoavat ulkomaiset luottolaitokset ovat katsottavissa Finanssivalvonnan notifikaatioluettelosta (Luottolaitostoiminta)
Kolmannen maan luottolaitoksen toiminta Suomessa
Sivuliike
Kolmannen maan luottolaitoksen, joka aikoo harjoittaa Suomessa luottolaitostoimintaa, on haettava Finanssivalvonnalta toimilupa Suomeen perustettavalle sivuliikkeelle. Sivuliikkeen toimilupahakemukseen liitettävistä selvityksistä on säädetty tarkemmin valtiovarainministeriön asetuksella.
Suomessa palveluita sivuliikkeen kautta tarjoavat ulkomaiset luottolaitokset ovat katsottavissa Finanssivalvonnan valvottavaluettelosta (Luottomarkkinoilla toimivat yhteisöt – Sivuliikkeet ja edustustot).
Edustusto
Kolmannen maan luottolaitos voi avata edustuston Suomeen ilmoittamalla siitä Finanssivalvonnalle. Edustuston tarkoituksena on antaa tietoa luottolaitoksesta ja sen palveluista, mutta edustuston kautta ei saa harjoittaa luottolaitostoimintaa, esimerkiksi ottaa vastaan talletuksia tai myöntää luottoja.
Suomessa toimivat ulkomaisten luottolaitosten edustajistot ovat katsottavissa Finanssivalvonnan valvottavaluettelosta (Luottomarkkinoilla toimivat yhteisöt – Sivuliikkeet ja edustustot).
Palvelujen tarjonta rajan yli
Kolmannen maan luottolaitos ei saa tarjota palveluja suoraan rajan yli Suomeen.