Miksi vakuutussektorin päätöksentekijöille ja avainhenkilöille on säädetty erityisiä osaamisvaateita?
Kirjoittaja Kaisa Forsström työskentelee Finanssivalvonnassa Vakuutusvalvonnan osastopäällikkönä.
Vakuutetut edut turvataan vakavaraisuudella. Vakavaraisuutta varmistetaan toimivilla hallinto- ja ohjausjärjestelmillä. Ja näitä molempia tuetaan hyvällä osaamisella ja asiantuntemuksella.
Vakuutusyhtiöt ovat meille kaikille – yksityishenkilöille ja yrityksille – keskeinen tuki. Ne jakavat kanssamme riskejä, joita emme yksin pysty kantamaan, ja vakuuttavat meille tärkeitä etuja. Omaisuuteen liittyvien riskien lisäksi ne turvaavat meitä oman ja perheen toimeentulon osalta mm. sairauden ja kuoleman varalta.
Suomessa vakuutustoimijat ovat keskeinen osa kansallista sosiaaliturvajärjestelmää. Lakisääteisillä vakuutuksilla turvataan työntekijöiden ja yrittäjien sekä heidän perheidensä eläkkeitä, liikenteessä liikkuvia ja työpaikoilla tapaturmariskeille altistuvia.
Vakuutustoiminnan luonteen ja sen yhteiskuntatasoisten vastuiden vuoksi toimialan päätöksentekijöille ja usein myös avainhenkilöille on asetettu erityisiä osaamisvaateita, kuten finanssisektorilla yleensäkin. Vaateissa on vakuutussektorikohtaisia eroavaisuuksia, mutta perusteet ovat yhteiset.
Mitä ainakin tulee osata?
Muuta kuin vakuutustoimintaa ei voi harjoittaa
Vakuutustoimija kantaa meidän muiden riskejä, tehtävänään turvata vastatakseen ottamansa vakuutetut edut ja riskit. Näiden riskien toteutumisen varalta sen on varauduttava niin taloudellisesti kuin toiminnallisestikin.
Kun tehtävänä on kantaa toisten riskejä, muiden kuin vakuutustoimintaan liittyvien riskien ottamista on rajoitettu. Ne eivät voi harjoittaa muuta toimintaa kuin vakuuttamista. Esimerkiksi vahinkovakuutusyhtiöille sallitulla liitännäistoiminnalla ei tätä rajoitusta laajenneta, vaan siinä on kyse vakuutustoimintaa tukevista muiden toteuttamista palveluista tai tuotteista.
Koska vakuutusyhtiön toiminta on riskinkantoon ja riskienhallintaan keskeisesti liittyvää, toimialarajoiltaan tiukasti rajattua, se edellyttää päätöksenteossa erityistä osaamista ja ymmärrystä. Toimintaan liittyvien erityispiirteiden vuoksi vastuuhenkilöiltä edellytetään kyseisen vakuutussektorin osaamista.
Yritystoimintaosaaminen tukee myös vakuutussektorilla
Vakuutusyrityksen johdossa on luonnollisesti oltava kyseisen yrityksen toiminnan johtamiseen riittävän kattavaa ja monipuolista osaamista. Vaateiden täyttymisessä huomioidaan toiminnan laatu eli kunkin vakuutussektorin keskeiset riskit, sääntelyn tuomat erityisvaateet sekä toiminnan laajuus.
Vakuutusriskien hallinnan toimialalla korostuvat mm. aktuaariosaamisen, talouden ja vakavaraisuuden hallinnan vaateet, jotta vakuutetut edut tulevat taloudellisesti turvatuksi. Toimialakohtaiset erikoisuudet, kuten toimialarajat, osaamisen erityisvaateet sekä asiakkaansuoja- ja oikeusturvakysymykset, edellyttävät erityisosaamista juridiikasta. Samoin mm. sisäiselle valvonnalle, ml. sisäinen tarkastus, on tavanomaisesti asetettu vaateita. Mitä vahvempaa toimialaosaaminen on ja mitä toimivampia ovat omat kontrollit, sitä harvemmin valvoja tekee toimijasta yllättäviä havaintoja.
Myös moni muu yritystoiminnalle keskeinen osa-alue vaatii huomionsa, jotta esimerkiksi resurssit ovat tehtäviin nähden tasapainossa, henkilöstö hyvinvoivaa ja viestintä toimivaa. Vakuutustoiminnan ylimmältä johdolta edellytetäänkin usein liiketoimintakokemusta.
Vastaavasti sijoitustoiminnan merkitys on suuri merkittävällä osalla vakuutussektoria. Tämä korostuu yhä monimutkaistuvassa toimintaympäristössä maailman myllertäessä. Siksi näillä toimialoilla sekä ylimmälle johdolle ml. hallitus että avainhenkilöille on asetettu sijoitustoimintaan liittyviä yksilöön tai hallitukseen kollektiivina kohdistuvia vaateita.
Toimialaosaamista voi vahvistaa perehtymällä
Vakuutussektorilla hyödyllistä osaamista voi kartuttaa myös toimialan ulkopuolelta. Vakuutusosaamista ja -kokemusta voi vahvistaa perehdyttämisjaksolla sekä ylläpitää kouluttautumalla. Valmiudet ja halu perehtyä auttavat pitkälle.
Osaamisvaateilla ja niitä varmistavalla riittävällä perehdyttämisellä turvataan yhtiön asianmukaisen toiminnan ohella henkilöä itseään. Varmistetaan tehtävää hoidettaessa riittävät valmiudet kunkin liiketoiminnan osa-alueen päätöksentekoon, vastuisiin sekä valmistelun asianmukaisuuden arviointiin ja tarvittaessa niiden haastamiseen tehtävän mukaisesti.
Valvottava vastaa, valvoja varmistaa
Vakuutustoimija vastaa sääntelyn mukaisten sopivuus- ja osaamisvaateiden täyttymisestä sekä tehtäviin valittaessa että niiden hoidon aikana. Näin turvataan yrityksen vakaata toimintaa ja vakuutettuja etuja.
Siksi sekä tehtäviin valitsevilla, näihin tehtäviin ehdotuksia tekevillä että valittavilla on oltava hyvissä ajoin etukäteen tieto ja ymmärrys tehtävälle asetetuista osaamis- ja kokemusvaateista. Hyvällä valmistelulla vältytään yllätyksiltä: turvataan vaateiden täyttyminen, varmistetaan kunkin tausta huomioiden riittävä perehdytys ennen vastuun alkamista ja sujuvoitetaan prosessia. Toimijalla on oltava myös riittävät sisäiset valvontakeinot osaamisen varmistamiseksi yhteisen matkan varrella.
Valvojan tehtävänä on varmistaa tämän vastuun asianmukainen toteutus.