Tunnuslukujen määritelmät - työeläkevakuutuksen vakavaraisuus
Työeläkevakuutuksen vakavaraisuuden tunnusluvut lasketaan aggregaattina erikseen työeläkevakuutusyhtiöille, lakisääteisiä eläkkeitä myöntäville eläkesäätiöille ja lakisääteisiä eläkkeitä myöntäville vakuutuskassoille. Neljännesvuosittaiset tiedot eivät ole tilintarkastettuja.
Vakavaraisuuspääoma
Vakavaraisuuspääomalla tarkoitetaan eläkelaitoksen käypiin arvoihin arvostettujen varojen ja vastuiden erotusta. Vakavaraisuuspääoma koostuu pääosin omasta pääomasta, varauksista, arvostuseroista ja osittamattomasta lisävakuutusvastuusta (työeläkevakuutusyhtiöt) tai lisävakuutusvastuusta (eläkesäätiöt ja -kassat). Eläkesäätiöillä ja eläkekassoilla vakavaraisuuspääomaan voi kuulua myös työnantajan lisämaksuvelvollisuuteen perustuva erä.
Oma pääoma
Oma pääoma koostuu toimintaan sijoitetusta pääomasta, rahastoiduista varoista sekä toiminnan aikaisista voitoista ja tappioista.
Osittamaton lisävakuutusvastuu / Lisävakuutusvastuu
Osittamaton lisävakuutusvastuu on osa vastuuvelkaa ja sitä voidaan käyttää mahdollisten tulevien tappioiden kattamiseen.
Arvostuserot
Muodostuvat omaisuuden käyvän arvon ja kirjanpitoarvon välisestä erotuksesta.
Työnantajan lisämaksuvelvollisuuteen perustuva erä
Työnantajan (eläkesäätiöt) tai osakkaan (eläkekassat) lisämaksuvelvollisuuteen perustuva erä voi olla enintään 4 prosenttia palkkasummasta.
Muut erät
Koostuu lähinnä vakavaraisuuspääomasta vähennettävistä eristä, kuten tilikauden ja edellisten tilikausien tappioista ja negatiivisista arvostuseroista (eläkesäätiöillä ja -kassoilla). Eläkeyhtiöillä vähennettäviin eriin kuuluvat mm. aineettomien hyödykkeiden hankinnasta kuluiksi kirjaamattomat osuudet. Tähän erään kuuluu myös Eteraa koskeva tasoitusmäärästä vakavaraisuuspääomaan luettava erä.
Vähimmäispääomavaatimus
Vähimmäispääomavaatimus on yksi kolmasosa vakavaraisuusrajasta.
Vakavaraisuusraja
Vakavaraisuusraja määritellään riskiteoreettisesti vastaamaan yhden vuoden vakavaraisuuspääoman tarvetta ottaen huomioon vakuutusliikkeen ja sijoitusten riskit.
Vakavaraisuusasteen laskennassa käytettävä vastuuvelka
Vakavaraisuusastetta laskettaessa vastuuvelasta vähennetään työeläkeyhtiöiltä osittamaton lisävakuutusvastuu, eläkesäätiöilta ja -kassoilta lisävakuutusvastuu sekä erät, joita yrittäjien eläkelain 139 §:n 2 momentin mukaan ei oteta huomioon vakuutusmaksuvastuussa sekä Eteralla tasoitusmäärästä vakavaraisuuspääomaan luettava osuus.
Riskiperusteinen vakavaraisuusasema
Riskiperusteinen vakavaraisuusasema on vakavaraisuuspääoma jaettuna vakavaraisuusrajalla
Vakavaraisuusaste
Vakavaraisuusaste on prosenttiluku, joka saadaan jakamalla eläkevarat (vakavaraisuuspääoma ja vakavaraisuusasteen laskennassa käytettävä vastuuvelka yhteensä) vakavaraisuusasteen laskennassa käytettävällä vastuuvelalla.