Valvottavatiedote 26.6.2023 – 41/2023

Kiinteistösijoitukset – luotettava arvio työeläkelaitoksen käyvän arvon määritysprosessissa

Määräysten ja ohjeiden 14/2012 ja 15/2012 mukaan käyvän arvon määrityksen on perustuttava vuosittain tehtävään kiinteistökohtaiseen luotettavaan arvioon.

Arvonmääritysprosessissa ei tule soveltaa sellaisia säännönmukaisia ja jatkuvaluonteisia laskentaehtoja, joilla on arvonmuutosta tasaava vaikutus. Jos sijoitusten käypää arvoa muutetaan vasta tietyn kynnysarvon ylittyessä, ei markkina-arvostuksen ajantasaisuus toteudu sääntelyn tarkoittamalla tavalla. Tällaiset kaikkiin kiinteistösijoituksiin samalla tavalla kohdistuvat sekä arvonnousuja että arvonlaskuja symmetrisesti tasaavat laskentamenetelmät eivät Finanssivalvonnan tulkinnan mukaan ole määräysten ja ohjeiden tai varovaisuusperiaatteen mukaisia menetelmiä.

Luotettavasta arviosta poikkeaminen varovaisuusperiaatteen mukaisesti on mahdollista tapauskohtaisesti markkinaolosuhteista tai kiinteistökohtaisista syistä johtuen. Tällainen poikkeaminen tulee dokumentoida perusteluineen.

Lisäksi Finanssivalvonta edellyttää, että jos kiinteistösijoituskohteen arvon merkittävästä alentumisesta on viitteitä, kiinteistön käypä arvo tulee tarkistaa

Lisätietoja antaa

Juhana Toiviainen, vanhempi asiantuntija, puhelin 09 183 5289 tai juhana.toiviainen(at)finanssivalvonta.fi

 

Sääntelyperusta:

Laki eläkelaitoksen vakavaraisuusrajan laskemisesta ja sijoitusten hajauttamisesta (315/2015)

25 § Varojen arvostaminen

Vakavaraisuusrajaa laskettaessa sijoitukset on arvostettava käypään arvoon.

Vahinko- ja henkivakuutusyhtiöiden varojen arvostamisesta vakavaraisuuslaskennassa

Varojen arvostamisesta säädetään vakuutusyhtiölaissa, komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2015/35 sekä Finanssivalvonnan ohjeissa (Määräykset ja ohjeet 9/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi II ohjeet II osa, muut kuin raportointia koskeva ohjeet, Ohjeet varojen ja muiden velkojen kuin vakuutusteknisen vastuuvelan kirjaamisesta ja arvostamisesta).

Kirjanpitoa, tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskevat määräykset ja ohjeet: Vakuutusyhtiöt, työeläkevakuutusyhtiöt, vakuutusyhdistykset, vakuutusomistusyhteisöt, kolmannen maan vakuutusyhtiöiden sivuliikkeet ja lailla perustetut eläkelaitokset (MOK 14/2012)

10.1.1 Kiinteistösijoitusten käypien arvojen määrittäminen

(10) Kiinteistökohteella tarkoitetaan kiinteistöä, toisen maalla olevaa rakennusta, rakennelmaa tai muuta laitosta, maahan kohdistuvaa siirtokelpoista vuokraoikeutta, tilaa, määräalaa, vesialuetta, vesivoiman käyttöoikeutta ja tietyn asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita. Kiinteistöön katsotaan kuuluvan maa-alue, rakennus ja niihin liittyvä irtaimisto.

MÄÄRÄYS (kohdat 11–12)

(11) Käyvän arvon määrityksen on perustuttava vuosittain tehtävään kiinteistökohtaiseen luotettavaan arvioon. Arvioijalla on oltava riittävä asiantuntemus.

(12) Käypä arvo tarkoittaa arviointipäivän markkina-arvoa

Kirjanpitoa, tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskevat määräykset ja ohjeet: Eläkekassat ja eläkesäätiöt (MOK 15/2012)

9.1.1 Kiinteistösijoitusten käypien arvojen määrittäminen

(9) Kiinteistökohteella tarkoitetaan kiinteistöä, toisen maalla olevaa rakennusta, rakennelmaa tai muuta laitosta, maahan kohdistuvaa siirtokelpoista vuokraoikeutta, tilaa, määräalaa, vesialuetta, vesivoiman käyttöoikeutta ja tietyn asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita. Kiinteistöön katsotaan kuuluvan maa-alue, rakennus ja niihin liittyvä irtaimisto.

MÄÄRÄYS (kohdat 10–11)

(10) Käyvän arvon määrityksen on perustuttava vuosittain tehtävään kiinteistökohtaiseen luotettavaan arvioon. Arvioijalla on oltava riittävä asiantuntemus.

(11) Käypä arvo tarkoittaa arviointipäivän markkina-arvoa.