Lehdistötiedote 24.11.2021

Virtuaalivaluuttoja saavat Suomessa markkinoida vain tänne rekisteröityneet tarjoajat

Virtuaalivaluuttojen ja niihin liittyvien palvelujen markkinointi on lisääntynyt suomalaisessa mediassa ja katukuvassa. Finanssivalvonta muistuttaa, että vain rekisteröityneet tarjoajat voivat markkinoida virtuaalivaluuttaa ja niihin liittyviä palveluita Suomessa. On tärkeää, että myös mainostilan myyjät tiedostavat tämän velvoitteen.

Virtuaalivaluutan tarjoajista annetun lain mukaan elinkeinonharjoittaja saa tarjota virtuaalivaluuttaan liittyviä palveluita Suomessa vain, jos se on rekisteröity kyseisen lain mukaisesti virtuaalivaluutan tarjoajaksi.

Tällainen palvelujen tarjoamisen muoto on esimerkiksi virtuaalivaluutan tai siihen liittyvän palvelun markkinointi kohdennetusti suomalaisille. Näin ollen suomeksi toteutettu ja Suomessa tapahtuva virtuaalivaluuttojen markkinointi on sallittua vain Suomessa virtuaalivaluutan tarjoajaksi rekisteröidyille toimijoille.

Rekisteröitymisvelvollisuus ei kuitenkaan koske esimerkiksi tilanteita, joissa suomalainen asiakas päätyy oma-aloitteisesti ulkomaalaisen palveluntarjoajan verkkosivuille tai kohtaa muuta kuin nimenomaisesti suomalaisille kohdennettua mainontaa kansainvälisillä sivustoilla.

Finanssivalvonta on ottanut yhteyttä tahoihin, joiden se on havainnut harjoittavan Suomeen kohdennettua virtuaalivaluuttojen mainontaa ilman asianmukaista rekisteröintiä. On tärkeää, että myös mainostilaa myyvät tahot ottavat huomioon virtuaalivaluuttapalvelujen tarjoajia koskevan rekisteröitymisvelvollisuuden sopimusprosesseissaan.

Finanssivalvonta käsittelee virtuaalivaluutan tarjoajien rekisteröintihakemukset ja valvoo lain noudattamista. Finanssivalvonnan verkkosivuilta rekisterit-osion valvottavaluettelosta voi tarkistaa rekisteröityneet virtuaalivaluutan tarjoajat.

Yhteystiedot

Hanna Heiskanen, johtava digitalisaatioasiantuntija. Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030 arkisin klo 9–16.

Katso myös