Maksukortit
Miten käytän maksukorttia turvallisesti?
- Säilytä kortti ja tunnusluku huolellisesti ja erillään toisistaan.
- Huolehdi siitä, että maksutapahtumaa hyväksyessäsi saat näppäillä tunnuslukusi rauhassa. Estä sivullisten mahdollisuus nähdä tunnuslukusi esimerkiksi suojaamalla näppäilysi toisella kädellä.
- Jos kortti katoaa tai se varastetaan, ilmoita siitä välittömästi korttien sulkupalveluun (puhelin 020 333) tai omaan pankkiisi.
- Älä luovuta korttia toiselle henkilölle.
- Varmista säännöllisesti, että kortti on tallella.
- Aseta kortille itsellesi sopivat käyttörajat.
- Älä koskaan kerro korttisi tunnuslukua toiselle henkilölle.
- Älä kerro korttisi numeroa puhelimessa, sähköpostissa tai nettisivuilla, ellet tiedä kyselijän olevan varmasti luotettava.
Mikä on vastuuni varastetulla kortillani tehdyistä ostoista?
Asiakkaana et ole vastuussa oikeudettomista maksutapahtumista, jos olet toiminut normaalia huolellisuutta ja korttiehtoja noudattaen. Pankki korvaa sinulle tällöin oikeudettomien maksutapahtumien rahamäärän. Vastuusi kortin käytöstä lakkaa myös viimeistään silloin, kun pankki tai pankin ilmoittama taho on vastaanottanut ilmoituksen kortin katoamisesta tai oikeudettomasta käytöstä.
Jos olet itse toiminut huolimattomasti kortin käytön, säilyttämisen tai katoamisilmoituksen suhteen, voit joutua vastuuseen oikeudettomista maksutapahtumista. Vastuusi rajoittuu kuitenkin tällöin 50 euroon, ja pankki korvaa loput. Tämä vastuun raja ei päde, jos olet toiminut törkeän huolimattomasti tai tahallisesti.
Mitä tarkoitetaan vahvalla tunnistamisella maksamisen yhteydessä?
Vahvalla tunnistamisella tarkoitetaan menetelmää, jolla asiakas tunnistetaan esimerkiksi maksutapahtuman yhteydessä tai maksutilille kirjautumisessa. Tunnistaminen toteutetaan yhdistämällä toisiinsa vähintään kaksi seuraavista kolmesta vaihtoehdosta:
- tieto eli jokin, mitä vain maksupalvelun käyttäjä tietää (kuten salasana, PIN-koodi)
- hallussapito eli jokin, mitä vain maksupalvelun käyttäjällä on hallussaan (kuten matkapuhelin, tunnuslukulaite, kaupan maksupäätteellä maksettaessa kortti)
- maksupalvelun käyttäjän yksilöivä ominaisuus (kuten sormenjälki, kasvokartasto).
Pankkien tarjoamia tunnistusvälineitä käytetään maksamisen lisäksi myös muissa palveluissa, joissa vaaditaan asiakkaan vahvaa sähköistä tunnistamista. Tällaisia palveluita ovat muun muassa viranomaisen – esimerkiksi Kelan, poliisin ja verottajan – sähköiset palvelut ja vakuutusyhtiöiden sähköiset palvelut. Näissä palveluissa tunnistusvälineeksi käyvät yleensä pankkien tarjoamien tunnistusvälineiden lisäksi teleoperaattoreiden tarjoamat mobiilivarmenteet ja Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne.
Kuka näkee tilitietoni?
Vaikka sääntely velvoittaa pankit mahdollistamaan kolmansille palveluntarjoajille pääsyn asiakkaiden tileille, varsinainen pääsy tietoihin tapahtuu vain asiakkaan itsensä antaman nimenomaisen suostumuksen perusteella. Sääntely ei anna millekään pankin ulkopuoliselle toimijalle muilla tavoin oikeutta nähdä asiakkaiden tilitietoja. Nimenomainen oikeus käyttää tilitietopalveluja koskee asiakasta itseään eikä muita tahoja.
Voinko maksaa maksukortin tiedoilla netissä?
Aiemmin monessa verkkokaupassa on ollut mahdollista maksaa syöttämällä palveluun maksukortin tiedot. Pelkästään maksukortin tiedot verkkokauppaan syöttämällä ei ole voinut enää maksaa 14.9.2019 alkaen, vaan asiakas tulee myös tunnistaa vahvasti maksun yhteydessä.1 Tietyissä poikkeustapauksissa, kuten pienissä, enintään 30 euron ostoksissa, vahvaa tunnistusta ei välttämättä vaadita. Pienissäkin verkkomaksuissa vahva tunnistaminen vaaditaan kuitenkin, kun ostokerroille tai ostojen yhteismäärälle asetetut turvarajat tulevat täyteen.
Voinko edelleen käyttää tunnuslukulistaa?
Pankkien tarjoamat paperiset tunnuslukulistat ovat helposti kopioitavissa, minkä takia ne eivät sellaisenaan enää vastaa maksamisen turvallisuutta lisääviä vaatimuksia. Pankit määrittävät itse vaihtoehtoiset, sääntelyn vaatimuksia vastaavat menetelmät tunnuslukulistan tilalle tai täydentämään tunnuslukulistojen käyttöä.
Lue Finanssivalvonnan kannanotto tunnuslukulistojen käytöstä
Kun verkkopankkitunnuksia käytetään asiakkaan vahvaan tunnistamiseen muissa kuin maksamiseen ja maksutilin käyttöön liittyvissä palveluissa, kuten viranomaisten – esimerkiksi Kelan, poliisin ja verottajan – palveluissa, maksupalvelusääntelyn sijaan sovelletaan tunnistuspalveluja koskevaa sääntelyä, jota valvoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.
Katso Euroopan pankkiviranomaisen EBAn vinkit turvallisesta asioinnista ja tuotteiden hankinnasta verkossa (pdf)
Maksamisen ja tunnistamisen palveluihin liittyy väärinkäytösriski, jos et ole tarkkana ja huolellinen verkkopankkitunnusten ja maksuvälineiden käytössä. Katso lisää Huijaukset-osiosta.