Huijaukset
Miten toimin, jos epäilen tulleeni huijatuksi?
Ota viipymättä yhteyttä pankkiisi, jos epäilet antaneesi verkkopankkitunnuksesi tai maksukorttisi tiedot väärälle taholle, havaitset tilitapahtumissasi epäilyttäviä maksutapahtumia tai epäilet, että sinut on petollisesti erehdytetty maksamaan rahaa. Selvitä onko oikeudettoman maksutapahtuman peruuttaminen vielä mahdollista. Pyydä sulkemaan maksuväline välittömästi, jos epäilet sen joutuneen vääriin käsiin. Näin lisävahingot saadaan estettyä ja maksut mahdollisesti peruutettua.
Tee tarvittaessa kirjallinen reklamaatio pankille. Sinulla on oikeus saada pyynnöstäsi reklamaatioosi kirjallinen vastaus kohtuullisessa ajassa.
Jos huomaat tulleesi huijatuksi, asiasta on syytä tehdä rikosilmoitus poliisille. Huijausten saattaminen poliisin tietoon on hyödyksi myös huijausten ehkäisemiseksi tehtävässä työssä.
Huijauksen uhriksi joutunut saa usein pian huijauksen paljastumisen jälkeen yhteydenoton, jossa luvataan auttaa huijauksen uhria saamaan menetetyt varat takaisin. Yhteydenotto voi olla esimerkiksi puhelinsoitto, sähköpostiviesti tai kirje. Yhteydenottaja voi esittäytyä esimerkiksi viranomaisen, pankin tai lakitoimiston edustajana. Yleensä tarjottu apu edellyttää etukäteismaksua tai tunnistautumista pankkitunnuksilla, mikä voi johtaa uuteen huijaukseen ja uusien varojen menetykseen.
Mitkä ovat huijauksen tunnusmerkkejä?
- Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se harvoin on totta.
- Yhteydenotto tulee yllättäen ja entuudestaan tuntemattomalta taholta. Huijaus saatetaan toteuttaa myös tutun palveluntarjoajan nimissä palveluntarjoajaksi tekeytyen.
- Yhteydenottoon pyydetään reagoimaan nopeasti, ja mahdollinen tarjous on voimassa vain lyhyen aikaa. Päätös on tehtävä heti tai tarjous raukeaa.
- Yhteydenotto tai tarjous on kohdistettu vain pienelle joukolle tai ainoastaan sinulle.
- Yhteydenotto saattaa olla ulko- ja kieliasultaan epäsiisti ja epäselvä tai kirjoitettu huonolla suomen kielellä. Huijaukset voivat nykyään olla myös taitavasti tehtyjä, joten yhteydenoton ulkoasusta ei voi välttämättä heti päätellä kyseessä olevan huijaus.
- Sijoitustarjouksen tekevällä taholla ei ole toimilupaa.
- Tarjottava sijoituskohde on monimutkainen tai vaikea ymmärtää.
Katso lisää sijoitushuijauksen tunnusmerkkejä osiosta Yleisiä huijauksia.
Miten voin välttää tulemasta huijatuksi?
Finanssipalveluiden käyttämisessä on aina väärinkäytöksen vaara, joten on tärkeää, että olet tietoinen huijausten mahdollisuudesta ja suhtaudut epäilevästi esimerkiksi puhelimitse, sähköpostitse tai sosiaalisen median kautta tuleviin yhteydenottoihin. Pankki, poliisi tai muu viranomainen ei koskaan pyydä kertomaan maksukorttien tietoja tai pankkitunnuksia sähköpostilla, tekstiviestillä tai puhelimitse.
Pankeilla on vastuu verkossa tarjoamiensa palvelujen turvallisuudesta, mutta Finanssivalvonta muistuttaa kuluttajia omasta vastuustaan ja niistä turvallisuuskäytänteistä, jotka on syytä pitää mielessä verkko- ja mobiilimaksamisessa.
Verkossa asioidessa kannattaa olla terveen epäluuloinen ja muistaa, etteivät pankit tai viranomaiset koskaan kysy pankkitunnuksia tai maksukortin tietoja puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviestitse. Myös linkkien klikkailuissa kannattaa olla tarkkana. Pankkitunnuksilla ei koskaan pidä kirjautua palveluihin viesteissä olevien linkkien kautta. Aidoiltakin näyttävien viestien linkit voivat johtaa valesivustolle ja verkkopankkitunnusten joutumiseen rikollisten käsiin.
Riskiä verkkopankkitunnusten joutumisesta vääriin käsiin voi pienentää käyttämällä esimerkiksi viranomaisten palveluihin tunnistautumisessa muita vahvan tunnistamisen välineitä, kuten mobiili- tai kansalaisvarmennetta.
EU-alueella kehitetään parhaillaan niin sanottua digitaalisen identiteetin lompakkosovellusta, joka toimii matkapuhelimessa. Sitä voi jatkossa käyttää henkilöllisyyden digitaaliseen todentamiseen kirjauduttaessa sekä julkisiin että yksityisiin verkkopalveluihin kaikkialla EU:ssa.
Tarkista verkkosivustomme Rekisterit-osiosta, onko palveluntarjoaja Finanssivalvonnan valvottava tai onko se varoituslistoillamme.
Finanssivalvonnalla ei ole roolia yksittäisissä huijaustilanteissa
Emme käsittele tai ratkaise Finanssivalvonnassa vastuunjakoa asiakkaan ja pankin tai muiden finanssipalveluiden tarjoajien välille syntyneestä vahingosta yksittäisissä huijaustilanteissa. Neuvomme ensisijaisesti ottamaan yhteyttä omaan pankkiin ja tarvittaessa tekemään asiasta kirjallisen reklamaation.
Voit kuitenkin lähettää meille ilmoituksia kohtaamistasi ongelmista, jos kyseessä on Finanssivalvonnan valvottava ja on epäilys, ettei yhtiö noudata toiminnassaan hyviä menettelytapoja. Otamme harkintamme mukaan yhteydenotoissa esiin tuodut asiat huomioon valvontatoiminnassamme.
Valvomme myös yleisellä tasolla, että valvottavamme noudattavat verkkopankkipalveluille ja maksamiselle asetettuja turvallisuusvaatimuksia.
Katso tarkemmat ohjeet toiminnasta ongelmatilanteissa osiosta Ongelmat palveluntarjoajan kanssa.
Lisää tietoa huijauksista muiden viranomaisten verkkosivuilla
Katso lisätietoa huijauksista muiden viranomaisten palveluista esimerkiksi seuraavista osoitteista:
- Kyberturvallisuuskeskus
- Kyberrikokset poliisin sivustolla
- Petosrikokset poliisin sivustolla
- Kilpailu- ja kuluttajavirasto
- Euroopan pankkiviranomaisen EBAn vinkit turvallisesta asioinnista ja tuotteiden hankinnasta verkossa (pdf)
- Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen ESMAn varoitus (pdf) tekoälyn käytöstä sijoittamisessa.