Förvaltningsrevisioner genomfördes inom försäkringssektorn

Finansinspektionens centrala pressmeddelanden och artiklar om försäkringstillsynen från år 2024 finns samlade på denna sida.

Inom försäkringstillsynen genomfördes år 2024 stresstester som mäter sektorns risktolerans samt bedömningar av förvaltningens och styrelsens tillvägagångssätt. Finansinspektionens tillsynsprioriteringar för 2024 var en god intern styrning samt beredskap för osäkerheten i omvärlden.

Fokus på försäkringsbolagens förvaltning

Finansinspektionen har under 2024 fäst särskild uppmärksamhet vid försäkringsbolagens styrelsearbete och tillsynspraxis. I försäkringsbolagens styrelsearbete observerades såväl mycket god praxis som betydande utvecklingsobjekt. Vikten av att identifiera intressekonflikter och förebyggande åtgärder har särskilt framhävts och de utgör en väsentlig del av en god intern styrning.

Finansinspektionen konstaterade att det finns betydande skillnader i försäkringsbolagens styrelsematerial. Vissa bolag har utmärkta rutiner som stöder ett effektivt och transparent beslutsfattande medan tillsynsmyndigheten för vissa bolag rekommenderar förbättringar särskilt när det gäller dokumentation och iakttagandet av förfaringssätt.

Kundens behov ska bedömas vid försäljning av försäkringsprodukter

Finansinspektionen påminde försäkringsbolagen om betydelsen av en bedömning av kundens försäkringsbehov. Detta gäller också annat än ren nyförsäljning: till exempel om försäkringsbolaget beslutar säga upp försäkringsbeståndet och tillhandahålla kunderna ”nya försäkringar för att ersätta de gamla”, ska kundernas försäkringsbehov utredas.

Viktigt att arbetspensionsbolagens marknadsföring är tydlig och begriplig

Finansinspektionen gav anvisningar om marknadsföringen av försäkringsavgifternas bolagsspecifika avgiftsdelar där den framhävde uppgifternas tydlighet och begriplighet. I uppskattningen av försäkringsavgiftens bolagsspecifika avgiftsdel ska det på ett tydligt och begripligt sätt anges de antaganden och andra faktorer som inverkar på avgiftsdelens belopp och som bedömningen grundar sig på och vilka är av betydelse för kunden. När arbetspensionsbolaget gör en jämförelse mellan de egna bolagsspecifika avgiftsdelarna och andra bolags avgiftsdelar ska det fästa särskild uppmärksamhet vid att de uppgifter och de uttryck som används är jämförbara, belysande och väsentliga för kunden.

Värdet på pensionsförsäkrarnas fastighetsinvesteringar var rationellt

Finansinspektionen konstaterade i sin bedömning att det verkliga värdet på pensionsförsäkrarnas fastighetsinvesteringar var vid utgången av 2023 i regel aktuella och värderade av ett utomstående värderingsföretag. Pensionsförsäkrarna hade i regel beaktat fastighetsmarknadens försvagade läge i sina fastighetsinvesteringars verkliga värde. De största nedskrivningarna hade bolagen gjort i de största fastighetsklasserna, dvs. kontorslokaler och bostäder. Finansinspektionen utövar tillsyn också över skade- och livförsäkringsbolagens fastighetsinvesteringar där observationerna var liknande som för pensionsförsäkringsbolagen.

Djupanalys om återförsäkringsrisker

Återförsäkring var en av prioriteringarna inom försäkringstillsynen hos Finansinspektionen och Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (European Insurance and Occupational Pensions Authority, Eiopa) år 2024. Eiopa publicerade i april ett ställningstagande om tillsynen av så kallade icke-ekvivalenta tredje länders återförsäkrare. Inflation, pandemier och de tidigare årens naturkatastrofer har minskat avkastningsgraden av återförsäkringen samt gjort marknaden hårdare, vilket framhäver betydelsen av hanteringen av primärförsäkrares basrisk.

Finansinspektionen gjorde 2024 en djupanalys av återförsäkringsrisker och resultaten kommer att publiceras 2025. I djupanalysen har man gått igenom riskreducerande egenskaper, effekter, riktigheten av beräkningar och bas- och motpartsrisker som minskar risken i skadeförsäkringsbolagens återförsäkringsarrangemang samt aktuariefunktionens utlåtanden.

Granskning av internrevisionens arbetssätt och resurser

Finansinspektionen utredde under 2024 på vilket sätt skade- och livförsäkringsbolagen har ordnat internrevisionsfunktionen och säkerställt att den genomförs på ändamålsenligt sätt. Samtidigt granskades också hurdana förfaranden, anvisningar och verktyg bolagen utnyttjar inom sin revisionsfunktion för att säkerställa att den är oberoende och effektiv.

Finansinspektionen gav rekommendationer, god praxis och utvecklingsobjekt som grundar sig på resultaten från utredningen, och med vilka det är möjligt att stärka internrevisionens oberoende uppgift och ställning i förhållande till den operativa verksamheten att omfattande genomföra inspektioner och andra eventuella bedömningar som gäller bolagets verksamhet samt att rapportera om dem till högsta ledningen.

I enkäten deltog 22 skade- och livförsäkringsbolag som fått koncession i Finland. Observationerna som grundar sig på enkätsvaren stöder tidigare observationer inom den fortlöpande tillsynen, enligt vilka det finns betydande skillnader i hur försäkringsbolagens internrevision arbetar och i avsatta resurser.

Enligt observationerna är säkerställandet av funktionens resurser och kompetens bristfällig och revisionsplanernas kvalitet och omfattning samt växelverkan mellan internrevisionen och styrelsen bör utvecklas.

Försäkringssektorns seminarium samlade 180 branschrepresentanter

Finansinspektionen ordnade i december det traditionella tillsynsmötet som samlade nästan 180 representanter för skade- och livförsäkringsbolag. På mötet behandlade deltagarna aktuella tillsynsteman, delade bästa praxis och diskuterade kommande regleringskrav. Dessa möten erbjuder en möjlighet att utbyta information och erfarenheter samt säkerställer att alla aktörer har aktuell information om de senaste kraven.

I december ordnades ett tillsynsmöte också för arbetspensionsanstalter och sjukkassor där Finansinspektionens tillsynsspecialister berättade om aktuella tillsynsärenden och om effekterna av ändringar i rapporteringen och regleringen. På mötet behandlades också tillsynsprioriteringarna för det kommande året.

Finansinspektionen ordnade under året också egna möten för arbetslöshetskassor och försäkringsbolagens ombudskontaktpersoner.

Artikeln är skriven med hjälp av artificiell intelligens. Artikeln har dock färdigställts och granskats av Finansinspektionens specialister.