Annuiteettilaina

Annuiteettilainassa lainaa maksetaan takaisin samansuuruisina maksuerinä, jotka sisältävät sekä lainapääoman lyhennyksen että korkokulut. Jos lainan viitekorko muuttuu, maksuerän suuruus muuttuu, mutta laina-aika pysyy muuttumattomana.

Jos lainan viitekorkona käytetään esimerkiksi 12 kuukauden euriborkorkoa, tarkistetaan lainan korko kerran vuodessa. Viitekoron pysyessä ennallaan myös maksuerät pysyvät koko laina-ajan samansuuruisina. Sen sijaan viitekoron muuttuessa lasketaan annuiteettilainalle uudet maksuerät jäljellä olevalle laina-ajalle siten, että uusi maksuerä kattaa sekä lainapääoman että korkokulut jäljellä olevana laina-aikana. Viitekoron muuttuessa maksuerän suuruus muuttuu ja laina-aika pysyy muuttumattomana.

Laina-ajan alussa jäljellä oleva lainapääoma on korkeimmillaan ja siitä aiheutuvat korkokulutkin ovat suurimmillaan. Sen vuoksi kuukausittainen maksuerä koostuu alussa suurelta osin korkokuluista. Laina-ajan loppupäässä korkojen osuus taas on pienentynyt, ja maksuerä koostuu suurelta osin lainapääoman lyhennyksestä.

Annuiteettilainalle on tyypillistä

  • kiinteä laina-aika
  • laina-ajan alkupuolen korkojen nousu ei kasvata kuukausierää niin paljon kuin tasalyhennyslainassa
  • takapainotteinen lyhennys eli alussa maksetaan pääasiassa korkoa.

Lue lisää lyhennystavoista

 

25.3.2014

Finanssivalvonta – Snellmaninkatu 6, PL 103, 00101 Helsinki – Puhelin 09 183 51   kirjaamo(at)finanssivalvonta.fi  |  Vastuuvapaus  |  Tietoa palvelusta  
Verkkopalvelun teknisestä toimivuudesta vastaa Suomen Pankki, it-tuki(at)bof.fi.